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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS
1. Which public purchasing organizations are subject to this policy?


2. Which records are subject to this policy?
3. What are the changes to existing practices based on this policy? 

4. What about DUNS Number requirements? 

1. 
IS MY PUBLIC PURCHASING ORGANIZATION SUBJECT TO THIS POLICY EVEN THOUGH IT IS:
 FORMCHECKBOX 

Not subject to the authority of the Secretary of Administration and Finance or the State Purchasing Agent?
Yes.  In addition to the mandates under the American Recovery and Reinvestment Act of 2009,  this policy was issued under the authority of Chapter 30 of the Acts of 2009 (An Act Mobilizing Economic Recovery in the Commonwealth), MGL c. 7, § 22, MGL c. 30, § 51, MGL c. 30, § 52, 801 CMR 21.00 and 815 CMR 2.00, and applies to all public entities located in Massachusetts that receive ARRA funds directly from the Commonwealth. Any entity located in the Commonwealth that receives federal funds through the American Recovery and Reinvestment Act of 2009 directly from the Commonwealth shall provide information as directed by the Secretary of Administration and Finance regarding the use of the funds.   
 FORMCHECKBOX 

Not currently using Comm-PASS to post our procurements?

Yes. Access to Comm-PASS is free.  Access, training, and support for Comm-PASS BuySmart community members are free.

Request a BuySmart account by having the signatory authority for your public purchasing organization select the “JOIN” option from the Comm-PASS main navigation bar and following the BuySmart links.  
If Commonwealth public entities have ANY questions regarding Comm-PASS, please send an email to comm-pass@state.ma.us for prompt attention.

 FORMCHECKBOX 

Not in a community with Broadband access?

Yes.  Massachusetts communities with limited or no broadband access should contact the Comm-PASS Team to establish an alternate mechanism for posting. 

Reach the team by telephone at 888-MA-STATE Monday through Friday from 8:00 AM to 5:00 PM or by post to:

Comm-PASS Team/Operational Services Division
One Ashburton Place, Room 1017
Boston, MA  02108

Attn: No Broadband Access
 FORMCHECKBOX 

Not trained to use our Comm-PASS BuySmart account?

Yes. Massachusetts public purchasers with BuySmart accounts who have not yet completed free Comm-PASS Administrator and Buyer training should regularly review OSD’s training opportunities and sign up as specified.

If you have an urgent posting need, send an email to the Comm-PASS Helpdesk at comm-pass@state.ma.us using the Subject line: “ARRA Posting Assistance,” for prompt support.
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2.
ARE ALL RECORDS CONTAINING ARRA FUNDS SUBJECT TO THIS POLICY, INCLUDING:

 FORMCHECKBOX 

Interdepartmental Service Agreements (ISA)?

No. All internal transfers of funds between Commonwealth Departments on the State Accounting System (MMARS) are considered PRIME recipients and not sub-recipients per the Office of the Comptroller, under section 1512 of the American Recovery and Reinvestment Act of 2009. 
 FORMCHECKBOX 

Contract amendments? 

No. The policy applies to NEW procurements and competitive disbursements and seeks to provide transparency for new procurements and new contracts issued after July 16, 2009.  The goal is to provide open and public notice of all new opportunities to bid on or submit grant applications for ARRA funded projects, services and grants.  
 FORMCHECKBOX 

Solicitations posted PRIOR TO July 16, 2009? 

Maybe. Recipients must seek a determination from OSD by sending an email to the Comm-PASS Help Desk at comm-pass@state.ma.us using the Subject line “ARRA: Retroactive Posting Inquiry.” 
 FORMCHECKBOX 

Purchases made under existing Statewide Contracts or departmental contracts with multiple vendors (Master Service Agreement, or MSA)?
No.  The intention of this policy is to make transparent any new opportunities for bids and the resulting contracts, if any. In both cases above, the contracts already exist, so there is no new opportunity.
 FORMCHECKBOX 

Construction contracts executed between the Commonwealth’s general contractor and a sub-bidder?

Not at this time.  Currently the contract information related to the general contractor must be posted, which would identify sub-bidders.  It may be determined at a later date that filed sub-bid information must also be posted along with the general contractor information.  
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3.
DOES THIS POLICY CHANGE EXISTING PRACTICES FOR:
 FORMCHECKBOX 

Custody of official record copies of contract and procurement/contract files?

No. This policy does not change any existing official record copy requirements for procurement, public record, or public safety files or documents.

As is the case now, the public purchasing organization that conducts the procurement and executes the contract remains the custodian of the official record copy of all procurement and contracting records.  Please see 815 CMR 10.00.

The location of the official record copy of vendor submission content, except for records which require wet-ink signature (W-9, EFT Forms, Commonwealth Terms and Conditions, Standard Contract Form, etc.), is Comm-PASS only when the submission process is conducted exclusively through Comm-PASS SmartBid.  But even in the case of online bid submission using Comm-PASS, the custodian remains the public purchasing organization.  Comm-PASS will remain a repository of records to enable ease in public transparency and public records requests, however, Comm-PASS is not the only repository of the official records for a procurement.

To request permission to conduct the bid submission process online through Comm-PASS SmartBid, send an email to the Comm-PASS Helpdesk at comm-pass@state.ma.us using the Subject Line: “Request to Conduct Online Submission.”
 FORMCHECKBOX 

Posting a Solicitation or Contract on Comm-PASS?

Yes. This policy changes previous Comm-PASS posting practices to meet the transparency goals set by the President of the United States and the Governor of the Commonwealth of Massachusetts under the American Recovery and Reinvestment Act of 2009,  This policy was issued under the authority of Chapter 30 of the Acts of 2009 (An Act Mobilizing Economic Recovery in the Commonwealth).

Procurements covered under OSD Policy Update # 10-03 must include in the Solicitation posting all documentation specified as Procurement File content in the Operational Services Division’s Procurement Information Center (PIC). 
Please refer to Comm-PASS Guidance for specific requirements, step-by-step illustrations of internal view and public view record content, and explanations of policies, system capabilities and limitations, and business practices.

 FORMCHECKBOX 

Collecting procurement and grant documentation?
Yes.  While the policy does not require a change in business practice, OSD strongly encourages public purchasers to collect procurement and grant documentation in an electronic format to the greatest extent possible to streamline the posting process.

To post all documentation specified as Procurement File content, information must either be generated as or converted to an electronic file.  Because converting paper to electronic format is a time-consuming task, public solicitations and grants covered under the policy should require that all bidders/grant applicants and contractors/grant recipients, submitting paper documents:

1. Provide electronic copies  via CD, USB flash drive, or email; 
2. Accept that the paper version is the version of record in the event of a discrepancy;

3. Limit individual file size to less than 8 MB;

4. Provide electronic files in an unlocked state; 

5. Avoid Portable Document Format (PDF) files to the extent possible; and,

6. Use file names which do not contain any spaces or symbols:
a. UNACCEPTABLE: A-1 Acme & Nadir Corp Biz Refs.doc

b. ACCEPTABLE: A1_Acme_and_Nadir_Corporation_Biz_Refs.doc
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3.  (CONTINUED) DOES THIS POLICY CHANGE EXISTING PRACTICES FOR:
 FORMCHECKBOX 

Handling Public Record requests?

Yes.  While the policy does not change Massachusetts Public Record laws (MGL c. 4, § 7(26) and MGL c. 66, § 10) and MGL c. 93H or the Guide to the Massachusetts Public Records Law issued by the Secretary of State, it does change the manner in which requests for public record access are fulfilled.  
Record owners should only provide access by posting files to the Comm-PASS record, which maximizes transparency. Providing copies or allowing in-person reviews of documents instead of posting procurement file contents on Comm-PASS limits transparency and should be avoided. 
 FORMCHECKBOX 

Managing custody and publication of documents?

Yes. Record custodians should review their existing record management processes and increase controls prior to posting information on Comm-PASS.  The custodian is still responsible to take these two steps whenever public records are provided:

A. EXCLUDE information which is considered exempt per Public Record Law and Information and Data Security Laws, Executive Orders and Policies, including information classified as:
1. Personally-Identifiable like home address, Social Security number, birth date.
2. Private like bank account and bank routing numbers; Federal program numbers including Federal Employment Identification (FEIN) or Tax Identification (TIN); financial reporting numbers including Dun & Bradstreet (DUNS).

3. Security-Sensitive like signatures, security plans, building schematics, internal layout and structural elements, security measures, emergency preparedness, threat or vulnerability assessments, or any other records relating to the security or safety of persons or buildings, structures, facilities, utilities, transportation or other infrastructure located within the Commonwealth, as generally exempt from public disclosure.

B. IDENTIFY AS REDACTED information specified within Comm-PASS Guidance, Rule 2: Do NOT Post Security-Sensitive or Private Content per Public Record Law:
Each document or class of documents subject to entire or partial redaction must be represented by a single Word or text file.

1. Upload the file using a Document Description which summarizes the file content, like “Resumes” or “Vulnerability Assessment.”
2. When a visitor opens the document, it should contain the following redaction statement which the custodian has customized by selecting appropriate options in the brackets:

This information has been [entirely/partially] redacted as [Personally Identifiable/Private/Sensitive] as allowed under [public record/information and data security] Laws, Executive Orders and Policies.


The complete information identified is on file with the Issuer’s organization.
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4.
WHAT ABOUT DUNS NUMBER REQUIREMENTS?

While the Federal Government’s requirement that ARRA and other Federal fund recipients provide a DUNS Number is not part of the OSD Policy Update #10-03, it is a frequently asked question related to ARRA funds.

No public purchaser is required to delay purchases made under an existing contract when using ARRA or other Federal funds simply because the vendor has not yet executed a new W-9 including the DUNS Number.

While provision of a DUNS Number may take up to six (6) weeks, you may conduct the purchase without delay as long as you follow these steps:

 FORMCHECKBOX 

When purchasing from a Statewide Contract vendor without a DUNS Number
Send an email to the Comm-PASS Help Desk at comm-pass@state.ma.us with a subject line of “Updated W-9 Request: DUNS Required.” 
Identify the name of the Statewide Contract vendor and the Statewide Contract Document Number in the body of the email. 

OSD requires submission of a new W-9 form as part of new Statewide Contract procurements and Statewide Contract renewals, so eventually ALL vendors on Statewide Contract will have a DUNS number.  

Departments should do the same with their new MSA procurements and MSA renewals.
 FORMCHECKBOX 

When purchasing from departmental MSA vendors without a DUNS Number

Provide the vendor with a new W-9 and request provision of a DUNS number.

Departments should require submission of a new W-9 form as part of any new departmental procurements and departmental contract renewals, so eventually ALL vendors on departmental contract will have a DUNS number.  
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