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January 24,2007 

Donna Champagne O'Keefe 
Board of Assessors 
22 Monument Avenue 
Swatnpscott, Ma 01907 

Re: G.L. Chapter 6 1 B - Recreational Land 
Qualifying Land for Purposes of Minimum Acreage Requirement 
Our File No. 2006-353 

Dear Board Members: 

This is in reply to your letter posing several questions with regard to the minimum five 
acre size requirement for a parcel of land to qualify for classification under the provisions of 
G.L. c. 61B, the special property tax classification for qualifying recreational land. 
Apparently, you have received an application for recreational land classification for certain 
land of a beach club and have questions regarding the inclusion of areas of land separated by 
a public way and areas described as private tidelands. 

From the information provided, it appears that a certain area of the subject land is used 
as a beach club, which offers swimming and tennis to members on a seasonal basis. The 
remainder, it seems, is open and undeveloped land that is utilized as a parking area for beach 
and club users but is separated by a public way. Specifically, you inquire as to whether this 
latter area, if the requirements for classification are otherwise satisfied, may be included in 
the application for purposes of satisfying the minimum five acre requirement. Additionally, 
you ask about the appropriate boundary lirle to be used in considerirlg the area of the parcel 
LlA 111ay be ~~~cluclecl ab a pa11 ul Ll~e ya~cc l  w h c ~ c  a yu111u11 Ll~c~cul 1b "L~clcla~db". 

As you point out in your first question, G.L. c. 61B does not include any explicit 
language defining parcel. contiguous land or other descriptive term relevant to the necessary 
five acres of land. On the other hand, G.L. c. 61 and c. 61A do include certain references and 
provisions that expressly serve to allow land under the same ownership and separated only by 
a public or private road to be treated as the same unit of land for purposes of satisfying the 
minimum acreage requirements. As a result, you request our opinion as to whether the land 
of the beach club on the other side of the public way may be included when computing 
compliance with the five acre size requirement of G.L. c. 61B. In our view, the land may be 
included. Where the purposes and intents of the three special property tax programs appear 
so cnnsistent, and the overall schemes of assessment administratinn and taxation sn similar, 
we would not conclude that the minimum acreage provisions be interpreted and applied so 
inconsistently under G.L. c. 61B as to exclude land under the same ownership and devoted to 
qualifying uses only because of the circumstance of a bisecting public or private way. We 
think this is the better view where the issue is not explicitly addressed in the statutory 
language. In this regard, we would also note that in cases where separate tracts or parcels of 
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land under the same ownership are contiguous or separated from the other parcels or tracts by 
roads, the courts have held that the assessors may treat the property as a single unit for 
assessment purposes. Town of Franklin v. Metcalfe, 307 Mass. 386 (1940) (two contiguous 
parcels owned by the same person); Lenox v. Olilesbv, 3 11 Mass. 269 (1942) (two parcels 
separated by road used as one estate). 

Your second question asks whether the land area between the high and low water marks 
may be used in calculating compliance with the minimum five acre requirement. In our view, 
the boundary to be used respecting the "tidelands" should be the low water mark. We believe 
that the law is clearly settled that private ownership of land along tidal waters extends to the 
low water mark (but not more than 100 rods from the high to low water mark.) In this regard, 
see Michaelson v. Silver Beach Association, 342 Mass. 251 (1961). Accordingly, in the 
circumstances presented, we are of the opinion that the area down to the low water mark of 
the coastal property may be used for purposes of satisfying the minimum five acre 
requirement. 

I hope this information proves helpful. If you need further assistance in this or any other 
matter, please do not hesitate to contact me. 

Very trul yours, 1 

Kathleen Colleary, Chief 1 
Bureau of Municipal Finance Law 


