
Massachusetts Department of Revenue Division of Local Services 
Alan LeBovidge. Commissioner Gerard D. Pery, Deputy Commissioner 

February 7,2007 

Anne Dunn 
Director of Assessing 
11 Lincoln St. 
Plymouth, MA 02360 

Re: C1.41C Exemption - Ownership of Other Real Estate 
Our File No. 2007-34 

Dear Ms. Dunn: 

This is in reply to your letter asking for a formal opinion on the issue of whether an 
applicant's joint tenancy of real estate other than her domicile with another person whose 
guardian she is must be taken into account in determining her eligibility for an exemption 
under GL ch.59 §5 C1.41C. The applicant claims she had to be a co-tenant with the ward 
(her son) in order for h m  to obtain title to the property. This question has been the topic of 
an earlier e-mail from our office (EM2006-1083). 

In the absence of any explanation or argument supporting the applicant's claim, it is 
difficult to say much more than we said in our e-mail. As a joint tenant of the parcel, the 
applicant is a co-owner of the property, and will own it outright if her son dies before her. 
If title were in his name alone, she could act with respect to the property only in her 
capacity as his guardian, not as owner, and the parcel would pass to her son's estate rather 
than hcr if the son dies before her. In terms of the statutory eligibility crileria, this seems to 
us a critical distinction. Thcrc may have been some legal or practical obstacle to taking title 
to the property in the name of the son alone. The fact remains that she has an ownership 
interest in the property, and we see no basis in the statute for excluding it from her whole 
estate. 

Very truly,yours, 

Katl deer1 Culleary , Chief I 
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