
January 27,201 0 

Curt T. Bellavance, Director 
Community Development Division 
1600 Osgood Street 
North Andover, MA 0 1 845 

Re: Application Fees 
Our File No. 2009-792 

Dear Mr. Bellavance: 

This is in reply to your letter asking our opinion about the extent of the authority of municipal 
regulatory boards, such as the planning board, zoning board of appeals and board of health, to set or 
waive application fees where the town has not accepted G.L. c. 40, !j 22F. That statute permits 
department heads to set fees for services rendered or work performed for individuals or for certain 
licenses, permits or certificates. We have also received a related inquiry fiom the chairman of the 
town's zoning board of appeals. 

Although we come across issues concerning various municipal fees and charges in the course of 
reviewing and overseeing municipalities' fiscal situations, the Department of Revenue has regulatory 
responsibility only for municipal taxes and excises, and for accounting and borrowing. We have no 
supervisory role over the boards you mentioned, or over their fees. Our comments in response to your 
letter must therefore be general with respect to the various boards, and strictly advisory. 

As far as the general laws are concerned, local regulatory bodies may have inherent power to 
impose reasonable application fees to wver the administrative cost of processing applications, even in 
the absence of a statute or by-law authorizing those fees. See Southvim Co-operative Housing 
Corporation & others vs. Rent Control Board of Cambridge, 396 Mass. 395. The general law that 
authorizes a revolving fund for fees charged to pay outside consultants to review certain applications, 
G.L. c. 44, $53G, refers to fees set by planning boards, zoning boards, boards of health, and 
conservation commissions acting under particular statutes. The language of 8 53G seems to assume that 
the specified statutes authorize the imposition of the fees. It is clear, however, that 853G itself does not 
authorize those fees. It authorizes only the use of a revolving fund to account for and spend the fees, 
exempting them fiom the otherwise applicable requirement of G.L. c. 44, !j 53 that they be credited to 
the general fund and spent only by appropriation. 

We are not aware of any general law that addresses the issue of waivers or exemptions from 
regulatory application fees, or what limitations may apply to such waivers and exemptions in a fee 
schedule promulgated by a regulatory board. We also venture no opinion on whether town meeting, the 
board of selectmen, or other town officials or boards may have a role in setting or approving such fees 
under the town charter or by-laws. These matters should be discussed with town counsel. 
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With respect to accounting for the application fees, a regulatory board must turn over the fees to 
the treasurer "upon their receipt." G.L. c. 44,# 53. As a general rule, this means promptly and in most 
towns, departments are expected to make turnovers at least once a week. Any waiver or abatement of a 
fee already paid would generate a refund, which would be charged against the receipts of the fiscal year 
in which the refund is paid, irrespective of the fiscal year in which the fee was originally paid to the 
town. This is how motor vehicle excise and other abatements are handled, except for abatements of 
property taxes for which an overlay account is established by statute. See G.L. c. 59, §§25 and 70A. 

We hope this information proves helpful. 

Very trulyjours, 

Kathleen Colleary, Chief 
Bureau of Municipal Finance Law 

KC: CH 
CC: Albert P. Manzi, 111, ZBA Chairman 

Carol McGravey, Town Counsel 


